21st February 2007, 14:56
|
#12 |
| Moderator
Rep Power: 4  | http://www.yeniasir.com.tr/ya2007/02...2&bolum=gunluk Quote: Didim Yat Limanı'nın temeli yarın atılıyor
İçinde iki tane 5 yıldızlı otelin bulunacağı ve bin 233 yat kapasiteli tesis 30 ayda tamamlanacak
Doğuş Grubu tarafından Didim'de projelendirilen Didim Yat Limanı'nın temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yarın atılacak. Sarıkum mevkisindeki Parlamenterler Sitesi yanına inşa edilecek olan limanın temel atma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in de katılması bekleniyor.
Liman, Altınkum 3'üncü koy ile Parlamenterler Sitesi arasındaki alanda projelendirildi ve geçtiğimiz ekim ayından bu yana yer tesfiyesi ile şantiye kurma çalışmaları sürdürülüyor. Yarınki temel atma töreni ile bin 233 yata konaklama ve altyapı hizmetleri verecek olan limanın inşaatı da başlamış olacak. Yat limanı için 50 milyon dolar harcanacağını belirten Doğuş Grubu yöneticileri, "114 dekarı karada, 173 dekarı denizde inşa edilecek olan liman bölgesinde iki tane de 5 yıldızlı otel yapılacak" dediler. Deneyimimiz var
Limanda altyapı ve şantiye idare binası çalışmalarını önemli ölçüde bitirdiklerini Didim Yat Limanı İnşaat Sorumlusu Süleyman Şenel, "Sondaj ve tesfiye çalışmaları ile buradaki faaliyetimize başladık. Proje kapsamında faaliyetimizin bir bölümü karada, bir bölümü denizde olacak.
30 ayda tamamlamayı planladığımız inşaatı daha kısa sürede bitirme hedefi ile yola çıktık. Çünkü grubumuzun işletmesindeki Bodrum Turgutreis'teki marinamızın inşaatından deneyim sahibiyiz ve bu işi bilen kadrolara sahibiz" dedi.
Şenel, liman tamamlandığında 623'si denizde 600'ü karada olmak üzere 1233 yata konaklama ve altyapı hizmetleri verileceğini söyledi. Turizme büyük katkı
Didim'in CHP'li Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise Doğuş Grubu'nun Kuşadası ile Bodrum arasında başka yat limanı bulunmayan bölgede çok önemli bir eksikliği gidereceğini ve Didim'in mola ve dinlenme yeri olacağını söyledi. Yat sahiplerinin Didim'in denizini, havasını gördükten, insanlarını tanıdıktan sonra uzun süreli de kalabileceklerini kaydeden Kamacı, "Çünkü Didim doğal bir turizm merkezi. Mavi bayrakları otellerimizin önlerindeki plajlara değil, halk plajlarına aldık. Bugüne kadar Didim, Kuşadası ile Bodrum arasına sıkışmış bir yer olarak görülüyordu ama bizim coğrafyamız, ilçemizin havası Kuşadası ve Bodrum'dan farklılık gösteriyor. Yaz tatili için burayı tercih edenlerin sayısı artıyor. Turizm üç aya sıkışmıyor, 6 ay sürüyor" diye konuştu. 1997 yılında ihale edilmişti
Doğuş Holding'e 1997'de ihale edilen Didim Yat Limanı, grup ile Milli Emlak Müdürlüğü arasında kira bedeli ve cirodan pay konusunda anlaşmazlık çıkınca askıya alındı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in araya girmesi ile sorun geçtiğimiz yıl çözümlendi. Yıllık 2 milyon YTL kira isteyen Maliye, bu rakamı 150 bin YTL'ye düşürdü. Doğuş Holding de daha önce fazla bulduğu cirodan yüzde 1 pay verilmesini kabul etti. 25 yıl işletecek
Grup, yap-işlet- devret modeli ile yapacağı limanı, bitim tarihinden itibaren 25 yıl işlettikten sonra devlete teslim edecek. 2009 yılı yazında hizmet vermeye başlaması planlanan yat limanında yat kulübü, yüzme havuzu, fitness center, spor üniteleri, helikopter pisti, alışveriş merkezi, süper market, feribot, gümrük, pasaport, liman başkanlığı, petrol İstasyonu bulunacak. Yat Limanının hizmete girmesiyle Didim "Mavi Yolculuk" isimli Türkiye'nin en büyük turizm ve gezi hareketi güzergahına dahil olacak. Yat Limanının 114 dönümü karaya, 173 dönümü denizde inşa edilecek. | |
| |