Quote:
Originally Posted by RWC-04 çok ilginç...
sofya'yı nasıl buldun peki? şehircilik ve sosyal hayat olarak?
@Gulser, ben bulgarların iyi eğitimli olduklarını sanmıyorum. En azından SSC'dekiler tam faşit magandalar... |
Orda Türk-Bulgar,Türk ve Bulgar olmak üzere üç tip yerleşim vardı.Bizimki Türk-Bulgar köyüydü (kasaba gibi).Bulgar komşularımız vardı ve iyi anlaşıyorduk diyebiliriz.Ama söylemeliyim ki çoğu Türkleri sevmiyordu.Orda hem Türk gibi gelenek ve göreneklerimizi yaşıyorduk hem de bulgarlarla birlikte aynı kültürü
yaşatıyorduk.Bizde onlarda bize çok şey kattı bunu ne onlar ne biz inkar edebiliriz. Bizim artımız vatan özlemiydi.Her daim sapıtmadan (ailelerimizin verdiği kültürel değerler ile bulgar çocuklarına nazaran daha iyi yetişiyorduk) akıllıca davranmalıydık ki uyumu koruyabilelim.Bu yüzden ne bulgarlar kadar ukala ne de vatanında doğmuş büyümüş bazı şımarık çocuklar kadar salaşız.Genelleme yapmıyorum.Ordaki çocuklar bile daha farklı yetişiyor.Farklılıklar içinde yaşamaya çalışmak inanın çok şey kazandırıyor.Bunu gurbette olanlarda bilir.Çocukta değer verme duygusu gelişiyor.Böyle büyüdük.Taki onlar sinsice bizim zayıflığımızı kullanmaya kalkışana kadar.Babamların Milliyetçilik davalarına hiç girmiyorum, sonuçta onların gözünde bu toprakların adı bile "Bulgaristan"dı ve sonuç belliydi..Yugoslavya ve Makedonya'da yaşamadım ama insan haklarına yapılan her saldırı bir suçtur büyük ya da küçük orda bir ihlal vardır.Zaten 1989 göçünden sonra oralara ilk gittiğimde,hani teksas'ın boş kasabalarında çalılık yumakları uçuşurya oraları görür gibi oldum.Bizim dönemimizde kalite uyum için şarttı.Bir laf vardı tam hatırlayamadım..kedi gidince fareler çirit atmaya başladı.Onlar farketsin ya da etmesin biz orda güzel bişeyler var ettik huzurluyuz ama bozan biz değiliz.Tarih herkeze hakettiğini veriyor.Ben orasını unutamam çünkü güzel anılarım var oraya dair ve oranın topraklarında yürüdüm.Ve şimdi Türkiye.Tarihte "göçebe bir millet"sıfatını taşımış bir milletin mensubu olarak "Vatan" diyerek geldik.15 yıl gibi bir süre boyunca gördüm ki burada da burayı hak etmeyenler var."Buralar çok güzel sahip çıkalım" dendiğinde bu şahıslar "Bizim Türkiye'miz tabiki güzel olcak"derler halbuki bir çivibile çakmamışlardır.Hatta var olan çivileri bile sökmeye yelteniyorlar.
to be continued..