View Single Post
Old 1st November 2006, 16:15   #4
Artagun
Premium Member

Points: 1,129, Level: 18 Points: 1,129, Level: 18 Points: 1,129, Level: 18
Level up: 19% Level up: 19% Level up: 19%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%

bizim toplumumuz bu tarz haberleri seviyor ve istiyor, medyada gayet sorumsuzca topluma toplum ne istiyosa onu veriyor, sonucta para getiriyor. Bakin bu tutumu en iyi 99 depremlerinden sonra gordum ben... Depremden sonra gayet iiydi herkesin psikolojisi, basimiza gelenle ilgileniyoduk. Ben de yasadim depremi... Etraftaki herkes gayet sakindi. Sonra medya olaya el atti. Sualti kameralari ile degirmendere'de denize kaymis apartmanlara gidip, apartmanin zilinin ustunde isim okumalar, bir ceset suda suzulurken kameraya cekip "evet, sayin seyirciler, evinde rahat rahat uyurken olan depremde suya kayan evinde bogularak olmus bir vatandasimizin cesedi su an onumuzden geciyor" diyolardi. Enkaz altinda kalmis insanlar, cesetler, insanlarin perisan sekilde aglamalari. Olayi dramatiklestirmenin hat safhasindaydi medya ve bundan para kazaniyodu. Sonra bi de, "istanbul'da deprem bekliyo" diyolar, hemen bu haberlerin arkasindan. Tabii, bunlari izleyip sonra istanbul'da da deprem olacagini duyan insanlar psikopatlasti. "Ben de suda yuzen bu ceset gibi olcam" die dusunup millet kafayi yedi. Tamam, istanbul deprem bekleyebilir, ama cok daha bilincli ve yapisal olarak bilimsel bi yaklasim olmali. Insanlari psikolojik travmaya sokarak olmaz bu isler.
Bizim medya ceset gosterip olayi dramatize edip para kazanirken, ayni depremi gosteren amerikan medyasinin yaklasimi cok farkliydi. Deprem ayni deprem, turkiye 99 depremi. Amerikan televizyonunda helikopterden cekilmis hava videolarinda yikilmis binalari yukaridan goruyosun. kamera hafif zoom yapiyor ve kurtarma calismalarini goruyorsun, 30 saniye havadan genel bi yikim goruntusu gosterip, yikimin boyutlarini insanlara ilettikten sonra, direk teknik bilgiye geciyorlar... Bu binalar neden yikildi? Bunu acikliyolar gorsel efektlerle. Muhendislikteki veya iscilikteki hatalari gosteriyorlar ve teknik olarak acikliyolar. Kurtarma calismalari hakkinda sayisal bilgi veriyorlar. Muhendislerle roportaj yapiyolar, ne yanlis yapildi, bundan sonra ne yapilmali, ne yapilabilir? bunlari konusyolar amerikan televizyonunda. Amerikada programlara teknik insanlar cikartilip olaya bilincli bi yaklasim varken, turkiye'deki ayni tarz programlarda "butun ailesini kaybetmis adamin drami"ni gostermek icin bu adamla oturum yapiyorlardi. Turkiye'nin ogrenecek cok seyi var, bilhassa bastakilerin...
Artagun is offline   Reply With Quote