15th November 2006, 22:39
|
#4 |
| Moderator
Rep Power: 4  | 3rd day http://www.yeniasir.com.tr/ya2006/11...3&bolum=gunluk Quote: ARSA SAHİPLERİ, İNCİRALTI FORUMU'NUN ÜÇÜNCÜ OTURUMUNDA ŞU MESAJI VERDİ
"Burada İzmir için hayırlı projeler hayata geçirilsin'
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Planlama için fazla zamanımız yok. Vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek bir sonuca varacağımızı ümit ediyorum" diye konuştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İnciraltı'nın geleceğini planlamak için düzenlediği İnciraltı Tartışma Forumu'nun üçüncü oturumu da tamamlandı. Dokuz Eylül Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yıldırım Oral'ın başkanlık yaptığı forumda dün, 23'ü mülk sahibi, 18'i kurum temsilcisi konuşurken, listede adı olan 15 kişi foruma katılmadı. İşimize karışmayın
Arsa sahipleri, İnciraltı toprağının eskiden verimli olduğunu, ancak şimdi tarım yapılamaz hale geldiğini özellikle vurgularken, "İnciraltı'nda, İzmir için hayırlı projelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Üzerine hiç vazife olmayan insanlar, "Burası İzmir'in akciğeri" diyerek olaya müdahale ediyor. Bu yanlıştan vazgeçilmeli" dediler. Kurum temsilcileri de borun, tarımı bitirdiğini, arsa sahipleriyle rantçıların birbirinden ayrılması gerektiğini vurguladılar.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Anavatan Partisi Balçova İlçe Başkanı İbrahim Can Kabakçı'nın eleştirilerine sert bir çıkış yaptı. Kabakçı'nın, "Halk çoktan cezalandırılmış. EXPO adaylığımızın kesinleşeceği 2008'e kadar buranın planlaması yapılmayacak. Halkı cezalandıran zihniyeti kınıyorum" sözlerine Başkan Kocaoğlu, şu yanıtı verdi:
"Eğer İnciraltı'nı planlamayı istemeseydik, bu toplantıları yapmazdık. Her aşama, herkesi bilgilendireceğiz. Vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek bir sonuç ümit ediyorum. Bilgileri, ilgili bakanlıklarla paylaşacağız. Fazla zamanımız yok. Hızlı hareket etmeliyiz. Birbirimize inanmalıyız. İzmir'in önüne taş koymayın, bırakın siyaset yapmayı. Kehanette bulunmayın" Arsa sahipleri ne dedi?
Hüseyin Üner: İmara açılan Bornova Özkanlar, bir zamanlar İzmir'in en iyi tarım alanıydı. İnciraltı için hala "tarım yapılır" diyenleri anlamıyorum.
Meram Eyüpgiller: Biz babamızkan kalan arazide başımızı sokacak bir yer yapmak istiyoruz. Buranın rantı başkalarının olsun.
Atilla Çemberci: Çevreciler, bahçe sahiplerini düşman ilan etiler. Ortada bir gerçek var; o da artık burada tarım yapılamadığıdır. Bahçeme 200 armut ağacı dikmiştim, hepsi kurudu. Bölge imara açılsın.
Nihal Şen: İnciraltı'nda İzmir için hayırlı projelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Üzerine hiç vazife olmayan insanlar, "Burası İzmir'in akciğeri" diyerek olaya müdahale etmesin.
Muhsin Gülgeze: 25-30 yıl önce burası verimliydi ama artık bitti. Burası, Ege'ye yakışacak şekilde düzenlensin.
Ali Kömürcü: Bor, tarım alanlarını yok etti. Bölge tarım vasfını kaybetmiştir. Ortada parasal rant varsa, biz de istiyoruz. Bostanlı gibi İnciraltı'na da yapılar yapılsın. İnciraltı, Manhattan gibi olsun istiyoruz. Kurum temsilcileri ne dedi?
Şükrü Kocagöz (Mimar): EXPO için burası seçilirse, arsa sahipleri köşeyi döner.
Prof Dr. Ümit Erdem (E.Ü.): İnciraltı, bir zamanlar ilk turfanda sebzeyi çıkaran yerdi. DSİ, Balçova Barajı'nı yaparak tüm askı sularını orada topladı. Tarım alanları susuz kaldı. Gerçek arazi sahipleri ile rantçıları birbirinden ayırmamız lazım. Burada tarım bitmiştir. İnciraltı'nın halkla planlanması, Türkiye'de bir ilktir. Burası düzgün bir şekilde planlanmalı.
İsmail Yıldız (Balçova ADD eski Üyesi): Biz çok önemli bir suç işlemişiz. Üç kuşaktır, acı çeken insanların haklarını vermekten kaçınıyoruz. İnciraltı'na öyle bir düzen getirilmeli ki, herkes gurur duymalı.
Faruk İşgenç (Çevre Mühendisleri Odası Başkanı): Bornova'da tarım alanları imara açıldı, karşılığında mal sahipleri daire sahibi oldu. Ama bugün mutlu olduklarını zannetmiyorum. Karar verirken, kısa vadede düşünmemek gerekir. Bu kentte bir gün mutlaka gökdelenler olacak, ama kentin neresinde olmalı? İşte önemli olan bu."
| |
| |