Bu kadar askerlik geyigi yeter...
Marmaray projesini bilen bilir, yuzey kismi Gebze-Sogutlucesme arasi 3 hat olacak. Projeye gore bu 3 hattan ikisi yuzey banliyo trenlerine verilecek (2 ila 10 dakika sefer araliklari ile). Evet, bombaya gelelim, Sogutlucesme-Gebze arasindaki 40 km lik mesafede tek bir hat evet yalnizca tek bir hat da yuk ve yolcu tasimaciligina verilecekmis.
Tek hat....
Bu hatta 2015 te butun projeler gerceklesirse, Konya' dan, Sivas' tan, Kayseri' den, Ankara' dan hizli trenler gelecek. Yurdun 4 bir yanindan normal trenler gelecek. Tabi bu gelen trenler geri gidecek...
Anil bahsetmisti, wowturkey de artik istanbul metrosundan elemanlar uye diye. Bence bu adamlarin ciddi bir kulagini cekmek lazim.
1) Ben metro ile hemzemin olani hizli treni akil kari bulmuyorum. En makul cozum 40 km ac kapa, metrolarin 2 hatti yer altina alinir. yuzeydeki 3 hat durur ve TCDD isletmelerine verilir. 3 hattan 2 si hizli trenlerin olur. 1 si de normal trenlerin...
2) Yuzeydeki 3 hat 4 e cikartilir. 2 hat banliyo treni ya da metro (adi artik her ne oalcaksa

) icin olur. 2 hat da TCDD ye verilir, Gebze ye ulasan hizli tren biraz gazi keser de, yavas gider Sogutlucesme' ye kadar...
3) BU en tehlikeli ama 3 hatla yapilabilecek tek cozumdur. Bilgisayar muhendisleri, ardisil devre tasarimi ile ilgilendiginden, ben ardisik bir sistem tanitayim size...
2 hat TCDD ye verilir, Hizli trenler yavaslar...
3. hat, yani kalan son hat ise banliyo trenlerine verilir. Ayni yonde ilerleyen iki trenden birisi bir durakta durdugunda, otekisi iki onceki durakta durarak ortadaki duragi bos birakir. Iste bu durakta da ters yonden gelen tren vardir. Ters yonden gelen tren, karsidan gelen treni bekler, tren duraga gelince, kendisi yola cikar. Daha fazla acmanin alemi yok, cunku bu sistem uygulamasi cok zor bir sey. Acikcasi, kimse de o metrolara binmez.. Kisaca bir hatta ancak boyle metro isletilir. Ben ama bu metroya hayatta binmem. Kontrol memurlari cok ama cok zorlanir...
koca Istanbul' da TCDD' ye bir hat vermek komedidir.