A reportage with Ali Canko about Edonis (In Turkish):
Quote:
"Vergiler düşsün yüzde 100 yerli otomobil üreteyim"
B. Engineering’ten Ali Canko, vergi oranlarının düşmesi halinde tamamen yerli yapım spor otomobil üreteceğini söylüyor.
26.11.2006
Puan Verin 185 Kişi
9,43
Otomobil sohbetlerinde laf dönüp dolaşır ve konu yerli otomobil üretimine gelir. Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerin kendi ülkelerine ait markaları olması hep bir burukluk olarak hissedilir. Toplamda 21 adet üretilecek 720 HP’lik Edonis’i üreten B. Engineering’ten Ali Canko yerli üretim bir spor otomobil projesi üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.
Arabam.com: Edonis’ten başka projeleriniz var mı?
Ali Canko: Türkçe isimli bir spor otomobil projemiz var. Neredeyse bitme aşamasında olan bu otomobil Edonis’e göre çok daha ulaşılabilir fiyatlı bir spor otomobil olacak. Fabrika çıkış fiyatı 17.000-25.000 Euro arasında olacak bu otomobilin fiyatı vergiler yüzünden artacak.
arabam.com: Bu otomobilde yerli malzeme kullanımı olacak mı?
Ali Canko: Bizim hedefimiz bu otomobili en az yüzde 60 yerlilik oranıyla üretmek. Eğer vergi oranları daha düşük olursa %100 yerli olarak üretmeyi istiyoruz. Türkiye’de Türkçe isimle ve tamamen yerli üretim bir otomobil olmaması beni çok rahatsız ediyor. Yıllarca yurtdışında çalıştım Neden Türkçe isimli bir otomobilimiz olmasın. Artık Türkçe isimli ve yerli üretim bir otomobil üretilmesini gerektiğini düşünüyorum.
arabam.com: Bu otomobil için nasıl bir isim düşündünüz?
Ali Canko: Otomobile “Paşa” ismini vermeyi düşünüyoruz. Donanım seçeneklerine göre 650-900 kg arasında değişen bir ağırlığa sahip olacak. Otomobil, sahibinin isteklerine göre kişiselleştirilecek. Örneğin bir kullanıcı otomobilin şasisinin hangi malzemeden üretileceğini kendisi seçecek. Tubular şasili otomobilde çelik, molibden çelik ve alüminyum olmak üzere üç farklı malzeme tercihi yapılabilecek. Arkadan itişli ve ortadan motorlu otomobilde motor ve şanzıman seçenekleri de kullanıcı isteğine bağlı olacak. En küçüğü 2.0 litre 4 silindirli ve en büyüğü 3.2 V6 olmak üzere çeşitli motor seçenekleri otomobile adapte edilebilecek.
arabam.com: Servis ve yedekparça sorunu ne olacak?
Ali Canko: Mekanik aksam ve motoru bilinen üreticilerin ürün gamından almayı hedefliyoruz. Böylece bu sorunu büyük oranda çözmüş olacağız.
arabam.com: Son yıllarda hibrid araçlar gündeme geliyor. Sizin de böyle tarzda çalışmalarınız var mı?
Ali Canko: Evet. 9 Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Erol Uyar ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ESOT Genel Müdürlüğü’yle birlikte bir hibrid toplu taşıma aracı projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu araçta yakıt olarak doğalgaz ve elektrik kullanılacak.
|
a picture of another model(?) called Pasa (pasha):
some pictures while being manufactured (?):