View Single Post
Old 4th December 2006, 08:56   #1
RWC-04
Kuvvaci

RWC-04's Avatar

Points: 4,242, Level: 41 Points: 4,242, Level: 41 Points: 4,242, Level: 41
Level up: 42% Level up: 42% Level up: 42%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
Question Istanbul Metro'sunun oluşamaması (?)

Benim bu konuda muazzam şüphelerim ve çekincelerim var. Sürekli görüştüğüm Şehir Plancısı arkadaşlar'da benim görüşlerime destek oluyorlar ve ben buna üzülüyorum. Bence Istanbul'da Metro adına kandırıyoruz. İspatı da bu resimler.

Tek bir sistemmiş gibi Raylı Sistem adı altında, Tramvay, Metro, ve Banliyö birlikte gösteriliyor. Bunların üçü de birbirnden farklı şeylerdir.Tek bir sistemmiş gibi gösterilip, şehirn metro ihtiyacının önünü tıkıyorlar

Sağ üsteki iki hat (Sultançifliği Light Rail ve ikitelli bağcılar metro), şehir planlamacılığına aykırı. Zira Altyapısız ve imarsız bölgelere hat çekiliyor. Metro'nun esas amacına (yani şehir merkezine araba sokmama) uymuyor. Banliyönün esas amacına (yani banliyöleri merkeze toplu taşıma) da uymuyor.

Sonuçta sosyolojik olarak tamamen sakat, şehrin ihtiyaçlarına uymayan Makarna benzeri bir görüntü ortaya çıkıyor. Ve görüldüğü gibi hatlar trafiğin kili yaptığı yerlerden çok, varoş bölgeleri şehre taşımaya yönelik.

Paris metrosunda ise gidilmesi gereken yere götüren, ızgara biçiminde, trafiğe ihtiyaç bırakmayan, metropolitan alan merkezli bir ağ var. Bir metro hattı şehrin bir ucundan başlayıp diğerine ulaşıyor.

Yine Paris RER Yani Bizdeki Marmaray gibi, bir Banliyö sistemi. Haritanın ortasındaki beyaz alan metropolitan (yukardaki haritadaki) alan. Burasıda tamamen Paris. Ama iki sistem yapısı ve amaçları itibariyle birbirinden farklı. Tek bir Raylı Sistem yutturmacası değil.

Londra

yine Metro ve Baliyö sistemleri

Frankfurt

S ve U ayrımı açıkca görülüyor
RWC-04 is offline   Reply With Quote