Announcement

Collapse
No announcement yet.

Public Transport in Stara Zagorа | Градски транспорт в Стара Загора

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Public Transport in Stara Zagorа | Градски транспорт в Стара Загора

  Още веднъж да припомня какво решение е взела общината 2011 година.
  Според мен градът трябва да развива предимно електрически транспорт, както следва:
  • Тролейбусни линии
  • Електрически автобусни линии
  • Трамвайна линия "кв.Зора-Център-Студентски град"
  ОБЩИНАТА НЕ ИСКА ТРАМВАИ В СТАРА ЗАГОРА

  Христо Христов  6-километрова трамвайна линия са предложили британски консултанти на община Стара Загора в идеен проект за интегрирания градски транспорт, финансиран от ЕК с 13,5 млн евро.

  Само пет града в страната, сред които и Стара Загора, са включени в тази целева помощ, консултантът се избира не от общините, а от Министерството на транспорта.

  В заданието си към чужденците администрацията поставила две основни изисквания - разширяване на съществуващите тролейбусни линии с още две и обновяване на тролейбусния парк. С изненада обаче открили, че консултантът ги отхвърля с мотива, че са твърде скъпи, а на тяхно място предлага изграждане на 6 км трамвайна линия с три коли за 45 млн. евро и закупуване на нови автобуси.

  След последвало категорично несъгласие била направена корекция. Според нея старозагорци ще живеят по-леко, ако си купят 8 нови тролея за 2,8 млн. евро, построят 10 км велоалеи за 3 млн. евро и набучат по тротоарите колчета против паркиране за 40 000 евро. За капак трябвало да си инсталират електронна информационна система с табла по спирките за 8 млн. евро.

  Идеята не решава на практика нищо, твърди ресорният зам.-кмет Белчо Белчев. Според него сумата за услугата е огромна и неоправдана, още повече, че консултантът нямал никакъв опит в областта на тролейбусните превози. Въпреки че нито една от идеите на англичаните не среща одобрение, те все пак ще приберат хонорар от 405 хил. лева за консултацията.
  Източник

 • #2
  Подписват договорите за "умни светофари" и автоматично таксуване в градския транспорт на Стара Загора

  08.01.2018

  Автор: Светла Добрева  Фотограф: Община Стара Загора

  На 09.01.2018 г. в 12.00 ч., в зала 2 на Община Стара Загора, ще бъдат подписани договорите за изграждане на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ) и въвеждането на Автоматизирана система за таксуване (АТС) в автобусите и тролейбусите на вътрешния оператор "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД. Те са включени в изпълнението на втората фаза от проекта "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора". Системата за управление на градския транспорт (СУГТ) включва въвеждане на видеонаблюдение на основните кръстовища в града с интелигентна система за превенция на задръствания, вследствие опашки от транспортни средства по светофарите и подмяна на светофарни секции. Стойността на изработването на работен проект, доставка и изграждане на система за управление на градския транспорт на Стара Загора е 3 932 538.00 лева без ДДС, а срокът за изпълнение - 30 месеца. В обществената поръчка бяха подадени 3 оферти, като на първо място се класира тази на Консорциум "Ем Транс Сис" от София с участници "Емпириу" АД и "Транспортни системи" ООД.

  Въвеждането на автоматизираната система за таксуване ще улесни ползването на автобусите и тролейбусите и ще подобри качеството на транспортните услуги за пътниците. Това ще помогне на оператора да наблюдава приходите от билети, като същевременно предотвратява пътуванията гратис. Предвижда се монтиране на автомати за издаване на билети във всички автобуси и тролейбуси.

  Автоматизираната система за таксуване (АСТ) има две предимства: автоматизира процесите на продажба и отчитане на билетите, както и дава подробна информация за използването на системата. Наличието на АСТ улеснява използването и на двата вида транспорт тролейбуси и автобуси, а така също повишава качеството на транспортните услуги, предоставяни на пътниците.

  Въвеждането на смарт билети насърчава интеграцията между видовете транспорт. В случай на промяна на схемата на градския транспорт (напр. въвеждане на система на зониране или въвеждане на други услуги), могат да се въведат и други видове билети, в зависимост от конкретните нужди. Стойността на доставката, монтажа и въвеждането на автоматизирана система за таксуване (АСТ) в градския транспорт на Стара Загора е 3 437 463.00 лева, а срокът за изпълнение - 30 месеца. За изпълнител на поръчката, е избрана фирма "Телелинк" ЕАД.

  Реализацията на целия проект е по Договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.006-0003 "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора фаза ІІ". Срокът на изпълнение е 36 месеца, а общата му стойност 14 727 612.40 лв. Партньор на община Стара Загора по проекта е "Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД.
  Той включва още реконструкцията на надлеза на бул. "Патриарх Евтимий", над жп линията и рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусното депо в Стара Загора.
  http://infrastructure.bg/news/2018/0..._avtomatichno/

  Comment


  • #3
   Проект превръща Стара Загора в умен град   До по-ефективен, екологосъобразен интегриран градски транспорт, облекчен трафик, намаляване използването на лични МПС, за сметка на ползването на градски транспорт, ще доведе изпълнението на втората фаза на проекта Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора.

   В него са предвидени следните дейности и обекти: Реконструкция на надлез над жп линия и бул. Славянски, по бул. Патриарх Евтимий и разширяване на габарита на пътното платно, Изграждане на система за управление на градския транспорт, Въвеждане на автоматизирана система за таксуване и Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо.Ресорният зам.-кмет по транспорта Йордан Николов припомни, че при изпълнението на първата фаза на проекта е изцяло бе подменен автобусния и тролейбусния парк в града.

   Изпълнител на поръчката за автоматизирана система за таксуване е Телелинк Бизнес Сървисис ЕАД, София. Общата стойност за изпълнение на договора е в размер на 3 437 463.00 лв. без ДДС за срок от 30 месеца. Системата ще улесни ползването на автобусите и тролейбусите и ще подобри качеството на транспортните услуги за пътниците.

   Освен това въвеждането на такава система ще премахне продажбата на билети в превозното средство от обслужващ персонал и ще помогне на оператора да наблюдава приходите от билети, като същевременно предотвратява пътуванията гратис.

   Експертният екип предлага монтиране на автомати за издаване на билети във всички автобуси и тролейбуси, разясни Стефан Малиновски, ръководител звено Интелигентни системи в Телелинк. По думите му, втората фаза от изпълнението на проекта за модернизация на градския транспорт в Стара Загора ще бъде поредната стъпка към изграждане на съвременния умен град.

   Във всички превозни средства ще има валидатори за електронни карти, които ще се продават на 10 места в града, както и в самите превозни средства. Ще се издават и електронни карти.

   Договорът с консорциум Ем Тран Сис, София, за изграждане на Системата за управление на градския транспорт на Стара Загора, ще бъде подписан от кмета Живко Тодоров. СУГТ включва въвеждане на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града с интелигентна система за превенция на задръствания, изграждане на контролен център, подмяна на светофарните уредби, видеонаблюдение в превозните средства, внедряване на система за управление и контрол на трафика, включващ нови трафик контролери с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.Илиян Вълчев от консорциума уточни, че системата ще има адаптивен модул, който ще събира и анализира огромна база исторически данни, включващи провеждане на различни градски събития, което ще позволи адаптация на режимите и фазите на светофарните уредби.

   Стойността на проекта е 3 932 538.00 лева без ДДС, а срокът на изпълнение 30 месеца.

   https://dariknews.bg/regioni/stara-z...n-grad-2071435

   Comment


   • #4
    Най-ме кефи фактът, че ще има електронно таксуване в градския транспорт.
    Много малко градове в региона на Балканите имат такава услуга.

    Comment


    • #5
     Откъм градски транспорт Зарата стои повече от добре.
     Определено сме с най-добрия транспорт извън София заедно с Бургас.

     Comment


     • #6
      Originally posted by Jo_St View Post
      Откъм градски транспорт Зарата стои повече от добре.
      Определено сме с най-добрия транспорт извън София заедно с Бургас.
      Като електронни табла дори пред тях.
      Превозните средства са също почти чистак нови.

      Comment


      • #7
       Да, транспорта ни е направен както трябва. Сега втория етап ще е още по-добре. Трябва да кажат и за електробусите какво ще става.

       Comment


       • #8
        Pictures: starozagorec


        Comment


        • #9
         Originally posted by Jo_St View Post
         Да, транспорта ни е направен както трябва. Сега втория етап ще е още по-добре. Трябва да кажат и за електробусите какво ще става.
         Обаче още не мога да повярвам колко по-добри телематични информационни табла има в Стара Загора спрямо София и останалите градове в България, а и съседните държави.

         Comment


         • #10
          Таблата ни са нашия най-силен компонент , при който нямаме конкуренция!
          Оня ден както се разхождах пробвах пак безплатния Wi-Fi интернет от тях-удобен, бърз нет.
          Който иска може да се възползва.

          Comment


          • #11
           Originally posted by Jo_St View Post
           Таблата ни са нашия най-силен компонент , при който нямаме конкуренция!
           Оня ден както се разхождах пробвах пак безплатния Wi-Fi интернет от тях-удобен, бърз нет.
           Който иска може да се възползва.

           Тази година ще слагат автомати за самотаксуване.
           Снимки обаче не съм видял никъде.

           Скоро видях бургаските как изглеждат.
           Може би ще са същите...

           Comment

           Working...
           X