Announcement

Collapse
No announcement yet.

Македонски въпрос

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Македонски въпрос

  Македонският парламент одобри договора за добросъседство с България

  Приемането му днес е символично, защото на тази дата страната ни признава независима Македония

  15.01.2018

  С общо 61 гласа "За" и един въздържал се, македонските депутати приеха проектозакона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, пише Time.mk.

  Депутатите от партията на бившия македонски премиер Никола Груевски ВМРО ДПМНЕ не присъстваха днес с парламента.

  Според министъра на външните работи Никола Димитров това споразумение покрива най-важните национални интереси и приемането му днес е символично, защото на тази дата България признава Македония. Страната ни признава независима Македония на 15 януари 1992 г.

  Договорът между двете страни бе подписан на 1 август 2017 г. от премиерите на двете държави, Зоран Заев и Бойко Борисов. Той цели укрепване на двустранните приятелски отношения, насърчаване на добросъседството и развитието на всестранни взаимоотношения, съгласно международното право.

  Той е резултат от петгодишен процес на преговори на работните групи на двете министерства на външните работи.

  Освен съвместното честване на някои празници, споразумението предвижда сътрудничество с международните институции, оглавявани от ООН и Съвета на Европа, сътрудничество в областта на инвестициите, икономиката, митниците, туризма, спорта, образованието и културата.

  Съгласно Договора, който вече е ратифициран от българския парламент, България обеща да помогне на Македония по пътя й към членство в ЕС и НАТО, пишат македонскте медии.

  Македония се ангажира, че нищо в Конституцията ѝ не може и не трябва да се интерпретира като намеса във вътрешните работи на България с оглед защита и защита на правата на лица, които не са граждани на Македония.

  Минути по-късно България отговори на македонското решение с приветствие. От Министерство на външните работи изпратиха официално изявление, което гласи: Министерството на външните работи на Република България приветства решението на парламента на Република Македония да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.
  http://www.economic.bg/bg/news/9/mak...balgariya.html

 • #2
  Това е голям и обединителен успех за българския народ, разделен в две държави.

  Comment


  • #3


   Договорът за добросъседство е вече факт!

   Македония

   http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1726105   България
   http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4561956/

   Comment

   Working...
   X